Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΕΝ ΚΥΘΝΩ

ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Κατά την παραμονή σας στη μαγευτική Κύθνο μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, που ξεχωρίζουν τόσο για την εκλεκτή τους γεύση, όσο και για την εξαιρετική τους ποιότητα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα τυροκομικά προϊόντα της Κύθνου και συνοδεύστε τα με το ντόπιο κρασί.
Για να γλυκαθείτε προτιμήστε τα περίφημα αμυγδαλωτά, που έχουν πολυετή παράδοση στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων. Επίσης, το μέλι της Κύθνου διακρίνεται για την ποιότητά του.

Στην Κύθνο, εκτός από κρέας και φρέσκο ψάρι, θα βρείτε τα προϊόντα της ντόπιας οικοτεχνίας, όπως λουκάνικα, παξιμάδια, άσπρο τυρί τρίμμα ή κοπανιστή, μέλι θυμαρίσιο, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα, κάπαρη, πήλινα αντικείμενα, αφού το νησί έχει μεγάλη παράδοση στην κεραμική, παστέλι, παραδοσιακές πίτες και το περίφημο θερμιώτικο κρασί.

paximadia

Η τοπική κουζίνα είναι λίγο πολύ ίδια με των υπόλοιπων Κυκλαδίτικων νησιών. Στην Κύθνο θα δοκιμάσετε, επιπλέον, την περίφημη θερμιώτικη τυρόπιτα, το «σφουγγάτο», και αν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στην Κύθνο πετύχετε γάμο, δοκιμάστε το παραδοσιακό φαγητό κρέας κοκκινιστό με πατάτες.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όποιο φαγητό και αν δοκιμάσετε, πρέπει να το συνοδεύσετε με κάποιο από τα ντόπια τυριά ή την ιδιαίτερα γευστική κοπανιστή.

Όσο για το σφουγγάτο, είναι ένα είδος τυροκροκέτας ή τυροκεφτέ. Γίνεται με το «ξινό», το παραδοσιακό, μαλακό, ανάλατο θερμιώτικο τυρί και εναλλακτικά με το αλατισμένο «τρίμμα» που έχει πιο ξινή γεύση. Να θυμάστε ότι κανείς δεν φεύγει από την Κύθνο χωρίς να έχει δοκιμάσει το χοιρινό κρέας του νησιού, τα μαριναρισμένα λιαστά ψάρια, τα παϊδάκια και την στραπατσάδα με κολοκυθάκια και ντόπιο κρασί.

Τοπικά Προιόντα

Η πλούσια γη της Κύθνου, εκτός από όμορφα τοπία, σας προσφέρει και μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Εκτός από το ντόπιο κρέας και το φρέσκο ψάρι μπορείτε να δοκιμάσετε και νέες γεύσεις.

Αξίζει να γευτείτε τα τυροκομικά προϊόντα του νησιού, την φέτα, την κοπανιστή και το τρίμμα. Το τυρί τρίμμα είναι το τυρί από το οποίο παρασκευάζονται τα «σφουγγάτα», ένα είδος κροκέτας από τυρί που μπορείτε να βρείτε σε όλα τα ταβερνάκια του νησιού. Άλλωστε, το τυρί και το κρασί της Κύθνου είναι γνωστά από την αρχαιότητα για την ποιότητα και τη γεύση τους.

sfouggata

Άλλα προϊόντα της ντόπιας οικοτεχνίας είναι τα λουκάνικα και τα παξιμάδια και βεβαίως να μην ξεχάσουμε το θερμιώτικο μέλι που έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε θυμάρι και θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο! Μην ξεχάσετε να γευτείτε τα γλυκά του κουταλιού καθώς και το παστέλι, γλύκισμα που σερβίρεται ειδικά στους θερμιώτικους γάμους. Οι πίτες και τα «κολόπια» (σπανακόπιτα) αποτελούν και αυτά γεύσεις της παράδοσης του νησιού.

Τέλος μπορείτε να προμηθευτείτε την κάπαρη, που φυτρώνει στα απόκρημνα βράχια και στολίζει την σαλάτα σας οπτικά και γευστικά. Όλα αυτά τα είδη διατροφής υπάρχουν σε κάθε θερμιώτικο σπίτι και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και από καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά προιόντα.