Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΕΝ ΚΥΘΝΩ

ΕΘΙΜΑ & ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΘΝΟΥ

Το «πανηγύρι» είναι μια από τις σημαντικές εκδηλώσεις της ζωής στην Κύθνο. Μικρά ή μεγάλα τα πανηγύρια δίνουν την αφορμή στους Θερμιώτες να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αλλά αποτελούν και την αφορμή για μεγάλα γλέντια τα οποία ξεκινούν από τον εσπερινό της προηγούμενης ημέρας, κρατάνε όλη τη νύχτα και συνεχίζονται και την επόμενη μέρα. Ο κόσμος διασκεδάζει και τραγουδά με τις «ζίες», συνδυασμό ντόπιων οργανοπαικτών βιολιού και λαούτου που αποτελούν μια… πλήρη ορχήστρα.

Όταν βρεθείτε στο νησί, ρωτήστε αν γίνεται κάποιο πανηγύρι και αν είναι εύκολο επισκεφθείτε το. Θα ζήσετε μια από τις πιο σπάνιες, αυθεντικές παραδοσιακές αιγαιοπελαγίτικες εκδηλώσεις. Θα γευτείτε παραδοσιακούς μεζέδες και θα δείτε τους Θερμιώτες να χορεύουν μπάλο με τη παραδοσιακή νησιώτικη μουσική των ντόπιων οργανοπαικτών. Δύσκολα θα αντισταθείτε στον πειρασμό να μην μπείτε στο χορό για μια “βόλτα”.

Ο μπάλος, ο συρτός και ο καλαματιανός είναι μερικοί από τους ονομαστούς χορούς για τους οποίους είναι φημισμένη η Κύθνος.

Σημαντικότερα πανηγύρια θεωρούνται αυτά που γίνονται προς τιμήν της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο (Παναγία Νίκους, Παναγία Στρατολάτισσα, Παναγία Κανάλα) και στις 8 Σεπτεμβρίου στην Παναγία την Φλαμπουριανή. Επίσης ονομαστά είναι και τα πανηγύρια των Αγίων Αποστόλων στην Δρυοπίδα και της Αγίας Τριάδας στη Χώρα,όπου γιορτάζουν αντίστοιχα οι μητροπόλεις των δυο χωριών.

Τα έθιμα του «γάμου» στη Χώρα και στη Δρυοπίδα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο γάμος αποτελεί γεγονός χαράς για τους κατοίκους του χωριού, συγγενείς και ξένους. Όλοι βοηθούν στις προετοιμασίες του και γλεντούν, δίνοντας τις ευχές τους στο νέο ζευγάρι. Σε ένα παραδοσιακό γάμο στο νησί τα προσκλητήρια είναι περιττά καθώς όλοι είναι καλεσμένοι!

Την Τσικνοπέμπτη διοργανώνονται στη Δρυοπίδα εορταστικές εκδηλώσεις, με την νεολαία του χωριού να φορά παραδοσιακές στολές και να χορεύει τον «μπάλο» στα σοκάκια. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και στη Χώρα την ίδια μέρα, με τους κατοίκους να φορούν αυτοσχέδιες αποκριάτικες στολές.

Την Κυριακή της Αποκριάς η Χώρα της Κύθνου «υποδέχεται» τον “Λαζάνη” που είναι ο βασιλιάς καρνάβαλος της Κύθνου, ενώ και στη Δρυοπίδα η Αποκριά γιορτάζεται με γλέντι γεμάτο κέφι.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το έθιμο της «φωτάρας» των Αγίων Θεοδώρων , όπου νέοι και νέες του χωριού ανάβουν μεγάλη φωτιά και περνούν από πάνω, για να είναι γεροί και υγιείς.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας τιμάται ιδιαίτερα στην Δρυοπίδα. Μετά τον εκκλησιασμό των κατοίκων ακολουθεί περιφορά των εικόνων σε όλο το χωριό. Οι νέοι παίρνοντας ένα καλάθι στολισμένο και με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων μαζεύουν αβγά από τα σπίτια και οι νοικοκύρηδες τους κερνούν μεζέδες και κρασί.

Την παραμονή της Πρωτομαγιάς οι νέοι παίρνουν τη νύχτα λουλούδια από τις αυλές, για να τα κρεμάσουν έξω από την πόρτα της κοπέλας για την οποία ενδιαφέρονται, με συνοδεία μουσικών οργάνων και τραγουδούν το σκοπό του Μάη: «…ήρχεν ο Μάης μάτια μου, ήρχε το καλοκαίρι, ήρχε ο καιρός πουλάκι που θα γεννούμε ταίρι…»

Οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούν τη Μεγάλη Πέμπτη με τη βαφή των αβγών και το ψήσιμο των Λαμπριάτικων κουλουριών, αλλά και το άσπρισμα σε όλα τα σοκάκια του χωριού. Ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή και οι Θερμιώτικες πίτες το Μεγάλο Σάββατο.

Την Δευτέρα του Πάσχα γίνεται αναπαράσταση του εθίμου της Κούνιας. Μια μεγάλη κούνια στήνεται σε κεντρική πλατεία της Χώρας και σ’ αυτή «κουνιούνται» νέοι και νέες φορώντας παραδοσιακές στολές. Όποιο ζευγάρι ανεβεί στην κούνια δεσμεύεται ενώπιον θεού για τον επερχόμενο γάμο του. Ακολουθεί κέρασμα με εδέσματα και ποτά καθώς επίσης και παραδοσιακοί χοροί.